Presentació

La Val d’Aran està situada al centre dels Pirineus, és l’única vall de vessant atlàntica de la serralada espanyola. Aquesta característica geogràfica ha marcat la forta personalitat de l’Aran, una vall que té llengua pròpia, l’aranès, i un important patrimoni romànic i gòtic a més d’una bona oferta museística que ens mostra cultura, una cultura que impregna els 33 pobles aranesos, petits municipis amb cases de pedra, fusta i pissarra que ens transporten a altres èpoques.

La vall està envoltada per muntanyes que en alguns casos superen els 3.000 metres, la creua el riu Garona i en els seus espectaculars paissatges d’alta muntanya es troba l’estació d’esquí Baqueira Beret, una de les millors estacions d’Europa, les seves instal•lacions i l’oferta complementària han convertit la Val d’Aran en una excel•lent destinació per a la pràctica dels esports d’hivern.

A la primavera, quan la natura canvia els paissatges de la vall les possibilitats són molt variades i atractives. La Val d’Aran ofereix més de 400 km. de senders senyalitzats per a la pràctica del senderisme i de la bicicleta de muntanya, aquests recorreguts ens permeten accedir al Parc Nacional d’Aigüestortes i Estanh de Sant Maurici i a més, descobrir els llacs i els salts d’aigua. Per als aficionats al turisme actiu les empreses araneses ofereixen activitats aptes per a tots els públics.

El parc de fauna Aran Park, situat a Bossòst, és una molt bona opció per al turisme familiar. Recorrent les seves senderes temàtiques, el visitant descobreix la fauna autòctona dels Pirineus, óssos, llops blancs i grisos, llúdrigues, cèrvols… tots en semi-llibertat.

La Val d’Aran té una excel•lent oferta hotelera amb establiments de totes les categories i també una gran varietat de restaurants en els quals s’elabora la cuina aranesa tradicional i la versió més actual d’una gastronomia consistent a l’hivern, temporada en la qual l’ “olha aranesa” és la protagonista. També cal tastar la caça, els formatges de muntanya, els estofats, els patés i els esturions i el caviar que s’elabora en la piscifactoria de Les.

Més informació turística

www.visitvaldaran.com

COM ARRIBAR-HI?

Per carretera

L’accés a la Val d’Aran es fa a través de 4 vies de comunicació:

 • Des del Pallars (Sort) pel port de la Bonaigua (2.072 m.), la carretera C-28 recorre els 48 km que fa la vall fins la frontera amb França a pont de Rei.
 • Des de Barcelona (A2) fins a Lleida per la N-230 fins el túnel de Vielha que, amb 5.173 m. de longitud, uneix la Ribagorça (entrada sud: 1.626 m.) amb l’Aran (boca nord del túnel a 1390 m.).
 • Des de França, per pont de Rei, s’arriba a la carretera francesa N-125 que es converteix en la N-230.
 • Des de Banhères de Luishon (D-618A) passant pel Portilló, la carretera francesa N-618A es converteix en la N-141, fins a Bossòst.

Amb autobús

 • La companyia de transports ALSA www.alsa.es cobreix el transport públic fins la Val d’Aran amb una línia directa des de Barcelona i línies regulars i serveis diaris des de Barcelona i Lleida. La mateixa companyia ofereix també un servei de transport que connecta les diferents poblacions araneses.
 • A l’estiu, de finals de juny a finals de setembre, funciona el Bus del Parc, que uneix les dues entrades del Parc, passant pels pobles de la Val d’Aran, quatre vegades al dia.


Amb tren

La Val d’Aran no disposa de comunicació directa en tren. Les poblacions més properes amb estació són les següents:

La comunicació des d’aquestes poblacions amb la Val d’Aran s’ha de realitzar en combinació amb algun transport per carretera (vehicle privat, transport públic en autobús o taxi).


Amb taxi

 • Servei de taxi per accedir al Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici
 • Servei regular de taxis en el sector de la Val d’Aran (Arties, Valarties i Ribera d’Aiguamòg)
 • Associació de Taxis de Muntanya de la Val d’Aran
  Carrer Closes, 8 (25530 – Vielha)
  Telèfon: (+34) 609 386 968
Comparteix...Email this to someoneShare on Facebook0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0Pin on Pinterest0Digg this