Presentació

Quan arribem al Pallars Jussà la primera sensació que ens envaeix és la calma i l’harmonia del seu paisatge, però si fem un repàs a la seva agitada història, veurem que no sempre ha estat així. Les vivències del passat són encara palpables a través d’un interessant llegat patrimonial que es remunta a l’època dels dinosaures, segueix pels monuments megalítics que van deixar els primers pobladors, fins a les restes de la cultura romana i així com de fortificacions i castells medievals.

Més contemporànies són les centrals de Capdella o Sallente, exemples de la revolució industrial construïdes en períodes més tranquils, i conseqüència d’una emergent i intensa activitat humana de transformació de la natura. És precisament el paisatge i l’entorn natural del Pallars Jussà un dels seus principals atractius, amb espais com la reserva nacional de Boumort, els paratges de la Vall Fosca o el Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici. Aquest excel•lent paisatge i la presència del riu Noguera Pallaresa i Flamicell, fan de tota la comarca un lloc ideal per la pràctica d’activitats i esports a l’aire lliure, algunes d’elles molt arrelades a les tradicions de la comarca, com la festa dels Raiers a la Pobla de Segur. Aquest antic ofici provinent dels móns de la fusta i de l’aigua, s’exhibeix cada primer cap de setmana de juliol i s’explica permanentment de manera museïtzada. 

El cap de comarca, Tremp, és una vila d’un fort caràcter comercial i de serveis a l’interior dels seus carrers, i d’una marcada activitat agrícola i ramadera a les afores i voltants. La cuina trempolina i per extensió la de tota la comarca, està estretament relacionada amb el seu entorn geogràfic, agafant i barrejant el bo i millor de la plana i de la muntanya. Carns, embotits, truites de riu, plats típics com la coca d’enciam, bolets i una gran varietat de formatges són uns habituals als fogons i taules pallaresos.

Més informació turística

www.pallarsjussa.net

 

COM ARRIBAR-HI?

Per carretera

Malgrat la gran extensió de la comarca, aquesta només compta amb tres carreteres oficials. Tot i així, totes les poblacions del Pallars Jussà estan ben comunicades a través d’una bona xarxa de pistes rurals asfaltades

  • Des de Barcelona agafarem l’A2 fins a Tàrrega i des d’allà per C-14 i la C-1412b fins a Tremp.
  • Des de Girona per l’AP-7 fins a Martorell per canviar a l’A2 fins a Tàrrega i un cop allà, per la C-14 i la C-1412b fins a Tremp.
  • Des de Tarragona per l’AP-7 fins a Lleida on agafem la C-13 fins a Tremp.
  • Des de França i la Vall d’Aran per la N-230 fins a Vielha, i després per la C-26 fins a Esterri d’Àneu. Des d’allà per la C-13 fins a Sort i per la N-260 fins el Pont de Suert.

Amb autobús

  • La companyia de transports ALSA www.alsa.es  cobreix el transport públic fins al Pallars Jussà des de Barcelona.


Amb tren

Des de Lleida a través de la línia dels FCG que comunica la majoria de pobles de la comarca www.fgc.cat. Itinerari conegut com Tren dels Llacs www.trendelsllacs.cat


Amb taxi

  • Associació de taxistes del Pirineu. Telèfon: (+34) 630 919 131. correu electrònic: pirineuautotaxi@gmail.com
Comparteix...Email this to someoneShare on Facebook0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0Pin on Pinterest0Digg this