Presentació

L’Alta Ribagorça és una comarca que queda a l’extrem nord-oest dels Pirineus catalans. Repartida en 3 municipis (Vilaller, La Vall de Boí i el Pont de Suert, la capital). És una de les comarques amb menys extensió de Catalunya i actualment la menys poblada.  Aquestes reduïdes dimensions però, no impedeixen que amagui un patrimoni de gran valor natural, paisatgístic, històric i cultural. 

De relleu abrupte i sense cap vall ni plana d’extensió destacable, l’Alta Ribagorça està estretament lligada a l’aigua ja que està farcida de bellíssims estanys i rius arreu. L’entorn natural de la comarca acull la part occidental del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, així com també una estació termal amb fonts minero-medicinals, i conforma un paisatge ideal per practicar durant tot l’any, tot tipus d’esports i activitats de muntanya. A nivell cultural, té la seva màxima expressió en el patrimoni romànic de les esglésies de la Vall de Boí (declarades Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO). A més a més d’aquest conjunt històrico-artístic, la comarca també és rica en antigues tradicions populars, festes i manifestacions culturals de renom, com les Falles, que es corren a la major part dels pobles ribagorçans.

Tradicionalment l’Alta Ribagorça ha basat la seva economia en la ramaderia i l’agricultura de muntanya. Aquests sectors però, van perdre alguns efectius degut a la mineria i sobretot a la construcció i la posada en marxa de preses i centrals hidroelèctriques a mitjans segle XX. Actualment el turisme i les activitats de lleure formen part activa de l’activitat econòmica de la comarca. A nivell gastronòmic la comarca ofereix uns plats basats en la cuina de muntanya (corder, porc i viandes) que es nodreix dels millors productes de la terra ribagorçana (bolets i formatge d’ovella).

Més informació turística

www.turismealtaribagorca.cat

 

COM ARRIBAR-HI?

Per carretera

 • Des de Barcelona hi ha dues opcions. Per l’autovia A2 fins a Lleida (sortida 461) per agafar la N-230 direcció nord fins el Pont de Suert. La segona opció, per l’A2 direcció Lleida fins a Cervera (sortida 517) direcció Agramunt (L-303), Artesa de Segre (L-512) fins a Isona i Tremp per la C-1412b. Arribats a Tremp per la C-13 fins a la Pobla de Segur i continuem per la N-260 fins el Pont de Suert.
 • En ambdós casos, per accedir a la Vall de Boí s’ha d’agafar la ctra. L-500 situada a 1,5 quilòmetres (desviament a la dreta) passat el Pont de Suert.
 • Des del Pallars Sobirà s’hi accedeix seguint la ctra. N-260 la Pobla de Segur – el Pont de Suert .
 • Des de la província de Girona tenim diverses opcions. Podem agafar l’autopista AP-7 fins a Barcelona i després continuar per l´A2. En segona instància podem passar per l’Eix Transversal (C-25) fins a Cervera (sortida 504), direcció Balaguer (C-53) i continueu cap a Alfarràs (C-26). Arribats a Alfarràs seguim per la N-230 fins el Pont de Suert.
 • Des del sud (Tarragona per l’A2) fins a Lleida, per agafar la N-230 direcció nord fins el Pont de Suert.
 • Des de l’Aragó (Saragossa o Osca) per la ctra. N-240 fins al Pont de Montanyana i per la N-230 fins el Pont de Suert.
 • Des de França i passant per la Val d’Aran per la N-230 que ve de Vielha, en direcció sud.

Amb autobús

 • La línia d’autobusos ALSA www.alsa.es permet viatjar des de Barcelona i Lleida
 • Línia d’autobusos Alosa www.info.alosa.es permet viatjar des de l’Aragó a la comarca amb línies regulars.
 • Durant l’estiu funciona el Bus del Parc que fa la circumval·lació del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de St. Maurici unint els pobles de  Taüll-Sort-Espot, consulteu horaris aquí


Amb tren

La comarca no disposa de cap estació de tren i les més properes les trobem a la Pobla de Segur (40 km) amb la línia RENFE Barcelona-Lleida-la Pobla de Segur, coneguda com a Tren dels Llacs www.trendelsllacs.cat


Amb taxi

 • Servei de Taxis per accedir al Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici
 • Associació de Taxistes de la Vall de Boí. Plaça del Treio, s/n (25528 Boí)
  Telèfons: (+34) 629 205 489 i (+34) 973 696 314 www.taxisvalldeboi.com
 • Associació de taxistes del Pirineu. Telèfon: (+34) 630 919 131. correu electrònic: pirineuautotaxi@gmail.com
Comparteix...Email this to someoneShare on Facebook0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0Pin on Pinterest0Digg this